“DOĞRU HİZMET VE TEMİNATLAR BİZİM BAŞARIMIZI GÜÇLENDİRİYOR”

AYGÜL ÇETİN

Sigortacılık denildiğinde son yıllarda müşteri memnuniyeti önemli bir değer oldu. Simpaş Sigorta Bursa Konak Şubesi sahibi Aygül Çetin  ile çalışma ofisinde bir araya gelerek ağırlıklı olarak trafik, hayat ve genel anlamda sigorta konusunda bilinmeyenleri ve merak edilenleri konuştuk. Röportajımız sırasında sağlık ve trafik sigorta konusunun önemine değinen Aygül Hanım, “Doğru hizmet ve teminatlar ile her branşta var olmaya çalışarak elimizdeki kartları güçlendiriyoruz” demesi dikkat çekti.

Aygül Hanım röportajımıza başlamadan önce sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Merhaba. Bu röportaj da bana eşlik ettiğiniz için Belle Magazin ailesine ve sizlere teşekkür ederim.17.07.1991 Bursa doğumluyum. Uludağ Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık ve aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme bölümü mezunuyum. Üniversiteyi bitirdikten sonra Bursa’da öncü bir sigorta acentesinde işe başladım. Mesleği bana bu denli sevdiren en önemli şey bu acente kazandığım tecrübe ve dostluklar oldu. 1 yıl operasyon departmanında görev aldım.  Sektörü tanıdıktan sonra yönetici pozisyonunda 3 yıl çalıştım. Kızımın doğumu ile birlikte sektöre bir süre ara verdim ve bu süreçte sadece anne olmak, anneliği doyasıya yaşamak istedim ve öyle de oldu. Bu benim için her zaman İYİKİ dediğim önemli bir karardı.

Sigortacılık sektörüne nasıl geçiş yaptınız? Neden sigorta dünyası?

Aslında Üniversite döneminde okuldan mezun olduktan sonra Bankacılık sektöründe kariyer yapmayı hedeflemiştim. Sigortacılık mesleğine karşı önyargılarım vardı. Ancak sektörü tanıyıp, insanlara güven verip karşılığına aldıkça bunun verdiği manevi hazdan bir daha kopamadım. Sektöre ait ürün yelpazesi çok geniş, masa başı bir rutinimiz yok, sürekli değişen kanunlar, geliştirilen ürünler beni heyecanlandırıyor.

İşinizde profesyonel bir iş kadınısınız. İnsanların merak ettiği sorularla devam etmek istiyoruz. Öncelikle kasko üzerine sormak istiyoruz. Kasko poliçelerinde ifade edilen araç rayiç değer ne demektir?

Rayiç bedel; aracın o günün şartlarında ne kadar değeri olduğunu gösterir. Geçtiğimiz yıllarda araç çalındığında ya da ağır bir hasar söz konusu olduğunda kasko sigortasının poliçede yazan değerin karşılaması bekleniyor ve sigorta şirketlerinin aracın piyasa değerini ödemesi karışıklığa sebep oluyordu. Bu karışıklığa son vermek için rayiç bedel uygulamasına geçildi.

Firmanız Simpaş Sigorta tarafından araç sigortası yapılmadan önce ne gibi önerileriniz olur? Nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle sigorta yaptıracağınız şirketin finansal büyüklüğünü, şirketinin rakipleri arasındaki konumu, poliçe sahiplerinin memnuniyeti ve yetkili servis yeterliliğini araştırmanız faydanıza olacaktır. Sonrasında sigortacınızın teknik yeterliliği ve ulaşılabilir olması hasar anında karşılaşabileceğiniz sıkıntıları minimalize eder. Bahsettiğim bu durumlar sadece araç sigortası için değil tüm branşlarda oldukça önemli etkenlerdir. Bu durumların yanı sıra sizinde yapacağınız doğru bilgilendirme ve ihtiyacınıza yönelik verilen teminatların yeterliliği, hasar anında uygulanacak muafiyetler konusunda sigortacınız tarafından bilgilendirilmek önem arz etmedir.

Peki trafik ve araç sigortası mutlaka yapılmalı mı? Yapılmaz ise ne olur?

Trafik ve kasko sigortaları çoğunlukla karıştırılan 2 sigorta türüdür. Kaskosunu yaptıran kişi trafik sigortasına ihtiyacı olmadığını düşünüyor. Zorunlu trafik sigortası aracın karayolunda seyreden araçların karşı tarafa vereceği maddi ve bedensel zararları karşılar araç sahibine ya da araca gelen zararları karşılamaz. Türkiye’de trafiğe çıkan her araç sahibinin yaptırması zorunlu olan bir poliçedir. Yaptırmayanın cezası; para ve gecikme cezası ile trafikte men edilme olarak karşımıza çıkıyor. Kasko sigortası ise kendi aracınızı çarpma, çarpışma, aracın yanması, çalınması vb ek teminatlar İle güvence altına alan ve zorunlu olmayan bir sigorta türüdür.

Birçok sigorta arasında zorunlu deprem sigortası var. Zorunlu deprem sigortasının yaptıranlarla yaptırmayanların arasındaki fark ne olur?

Zorunlu deprem sigortası; mülkünüzü deprem ve deprem sonrası meydana gelecek zararlara karşı korur. Bu sigortayı yaptırmamanın en büyük zararı deprem felaketi sonrası yaşanacak maddi kayıplardır. Halkımız ben öldükten sonra ne yapayım parayı düşüncesinde, peki sağ kurtulduk ve evimiz ağır hasarlı? EEE şimdi ne olacak?

Peki deprem sigortası sahiplerinin merak ettiği diğer bir konu ise tazminat ödemeleri ile ilgili. Bu tazminatlar nasıl ve neye göre belirleniyor? Bu ödemeler ne kadar zaman içinde gerçekleşiyor?

Sigorta tazminatı hesaplanırken; depremin gerçekleştiği yer ve tarihte binanın piyasa rayiçlerine göre bulunan yeni inşa bedeli esas alınır. Her bir hasarda sigorta bedelinin %2 si muafiyet uygulanır. Örnek ile açıklamak gerekirse; 100.000 TL olan bir konutun tamamen yıkılması durumunda % 2 muafiyet uygulandıktan sonra 98.000 TL ödeme gerçekleşir. Deprem sonrası 15 gün içinde hasar bildirimi yapılır ve istenen bazı bilgi ve belgeler sonucunda binaya ait hasarın incelenmesi ve rapor hazırlanması teftişi sonucunda 1 ay içerisinde ödeme Iban hesabına çıkarılır.

Deprem sigortası yapılırken eşyalarında sigortalanması gerekiyor mu?

Deprem sigortasında yapı içerisindeki eşyalar teminatta değildir. Eşyalara gelebilecek zararlar için konut sigortası yapıyoruz. Konut sigortası; evinizi, doğal afetler, yangın, hırsızlık, cam kırılması, elektriksel hasarlar, dekorasyon hasarları, çilingir hizmetinden kombi bakımına kadar beklenmeyen risklere karşı güvence altına alan, bir sigorta çeşididir.Bir araç için kasko sigortası ne kadar önemli ise eviniz içinde konut sigortası oldukça önem arz etmektedir.

Yanılmıyorsak Türkiye’nin sadece yüzde 1’i özel sağlık sigortası sahibi. Sağlık sigortasının avantajlarından bahseder misiniz?

Sağlık sigortasının en büyük avantajı özel hastanelerde yatarak ya da ayakta tedavi imkânıdır. Bunun yanı sıra karşılamakta zorluk çekeceğiniz sağlık giderlerini rahatlıkla karşılamanız için bütçenizi koruma altına almaktır. Özellikle herhangi bir hastalık ya da kaza durumunda değeri anlaşılan sağlık sigortanızı zaman kaybetmeden mutlaka yaptırın. Zaman kaybetmekten kastım; kanser teşhisi konulan bir hasta bu teşhis konulduktan sonra oluşan yüksek tedavi ve kemoterapi masrafları için sigortalanmak istiyor ancak hastalık gerçekleştikten sonra yaptığımız poliçe, mevcut rahatsızlıklara istisna koyuyor. Günümüzde özellikle oldukça yaygınlaşan bu hastalık neticesinde halkımız daha bilinçli ve sağlık sigorta sahiplik oranı oldukça arttı.

Sağlık sigorta ödemleri değişiyor mu? Tam kapsamlı sağlık sigortası olan birinin aylık ödemesi ne kadar tutuyor?

Sağlık sigortası primleri kişilerin yaşı, cinsiyeti boy kilosu, mevcut hastalıkları ve ekstra istediği (doğum, check up, diş vb.) teminatlara bağlı olarak değişmektedir.

Bir de insanların özel sağlık sigortasında merak ettiği konu tedavi süreci. Sağlık sigortası olan kişi özel ve devlet hastanelerinde hiçbir ücret ödemeden tüm tedavilerden faydalanıyor mu? Nedir bunun kriterleri?

Bu seçeceğiniz plan ve teminatlara göre değişmektedir. Sağlık giderleriniz, genel ve özel şartlar dahilinde ve poliçede belirtilen limitler doğrultusunda karşılanır.

A’dan Z’ye sayısız sigorta yapılıyor. Firmanıza gelenler en çok hangi sigortaya ilgi gösteriyor?

Birden fazla sigorta şirketi ile çalıştığım için fiyat konusunda rekabetçi olabiliyorum. Bu sebeple oto branşı, bireysel sağlık sigortaları, işyeri ve konut sigortaları daha yoğun talep aldığım sigorta türleri

Peki size göre kesinlikle yapılması gereken sigortalar hangileri?

X bir kişi düşünelim; bu kişi sabah uyanıyor aracı ile iş yerine gidiyor. İş yerinde uzunca bir zaman geçiriyor ve burada kendisinden başka çalışan personelleri de var ve onların sorumluluğunu da taşıyor, işten çıkıyor evine dönüyor. Evi en önemli yaşam alanı ve ailesi ile  keyifli bir vakit geçirip huzurla uyuyor.Bu bahsettiğim X kişi hayatına yönelik tüm risklere karşı bilinçli ve bu riskleri bize devretmiş kişidir. İşe giderken aracının sigortası var, işyerinin ve çalışanlarının sigortaları var, evinin sigortası var, aile bireylerine ait sağlık ve geleceği düşünerek hayat sigortaları var. Huzurlu uyku en çok onun hakkı değil mi? Sigorta bir ihtiyaç değil zorunluluktur. Kendi hayatını düşünen, geleceğini planlayan, risklerinin bilincinde olan herkes kendisine uygun tüm sigortalarını yaptırmalıdır.

Yapılan herhangi bir sigortanın başka birine devri gerçekleşiyor mu?

Bu durum sebebine ve sigorta branşına göre değişiklik göstermektedir ancak vefat durumunda; tüm hak ve menfaatler, kanuni varislere devreder.

Sizin sigorta şirketinizin diğer sigorta firmalarından farkı nedir?

Simpaş Sigorta Bursa Konak Şubesi olarak öncelik vizyonumuz; hizmet, anlayış, müşteri odaklı çalışma ve dünya standardını bulmak. Bunun yanı sıra sektörde öncü birden fazla sigorta şirketi ile en doğru teminatlar ve rekabetçi fiyatla ile çalışmamız, uzun yıllara dayanan teknik bilgi ve tecrübe 7/24 ulaşılabilirlik.

Sizin de bildiğiniz gibi eğitim hayatı başlıyor. Eğitim sigortası hangi durumlarda çocuklarımıza fayda sağlar?

Eğitim Sigortası ile başınıza gelebilecek yaşam kaybı ya da tercihinize göre kaza sonucu maluliyet durumunda, çocuğunuzun eğitimine devam edebilmesi için poliçede belirtilen tutar tarafınıza ya da yaşam kaybı halinde hak sahiplerine ödenir. Sigorta süresi, sigortanın başladığı yıldan itibaren kalan eğitim süresine göre belirlenir. En az 4, en çok 20 yıl olabilir.Ödemeniz gereken sigorta primi, yaşınıza ve teminat tutarınıza göre hesaplanır.

Peki eğitim sigortasında çocuklarda yaş sınırı var mıdır?

Eğitim masraflarını üstlendiğiniz 24 yaşına kadar öğrenim hayatına devam eden herkes için yapılabilir.

Eğitim sigortasında tazminat kime ödenir?

Maluliyet durumunda sigorta ettirene, vefat halinde sigortalıya.

Çocuklarımızı tek bir eğitim sigortası poliçesi ile güvence altına almak mümkün mü?

Çocuğunuzun yıllık eğitim gideri ve eğitim süresi ne kadarsa, teminat tutarı bunu kapsayacak şekilde oluşturulur. Her çocuğun eğitim giderleri farklı olacağı için ayrı poliçe düzenlemek daha doğru olacaktır.

Yeniden size dönmek istiyoruz. Siz kendinize hangi sigortayı yaptırdınız?

Sektöre başladığımdan bu yana aylık düzenli ödeme gerçekleştirdiğim bireysel emeklilik sigortam var. Araç ve ev sigortalarım, iş yeri sigortam  ve kızım için devamlılığını sağladığım özel sağlık sigortam elbette var.

Yoğun bir iş kadını ve aynı zamanda annesiniz. Boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz?

Boş zamanlarımda mümkün olduğunca kızıma vakit ayırmaya çalışıyorum. Ayrıca birçok sosyal platformda aktifim kendimi bir adım öteye taşımaya yönelik kişisel gelişim faaliyetlerinde bulunmaya özen gösteriyor ve bunun için sürekli araştırıyorum.

Kızınız ile bir gününüz nasıl geçiyor?

Hafta içi kızım okula gidiyor, akşam yemeklerinde gününün nasıl geçtiğini konuşuyor ve sonrasında 1 saat kaliteli, onun gelişimine de katkı sağlayacak oyun ya da aktiviteler yapıyoruz. Cumartesi günleri de mutlaka dışarıda anne-kız günü yaparız. Birlikte kahvaltıya gider, oyun parkında enerjimizi atar, sıkılmadan mağaza gezer, bir cafe de dinlenir evimize döneriz. Genç anne olmak büyük avantaj; kızımla vakit geçirmek benim enerjimi tetikliyor, keyif alıyorum. Benim için müthiş bir terapi.

Kızınızın da sizin gibi sigortacı olma hayali var mı yoksa başka bir sektöre mi yönelmek istiyor?

Kızım 5 yaşında ve 2 senedir değiştirmediği bir hayali var. Aşçı olmak istiyor J Mutfağa çok ilgili, yemek yaparken sürekli yanımda ve çoğu tarifi aklında tutuyor. Ama tabi benim mesleğimi devam ettirmesini çok isterim.

Son olarak sigortacı olmanızın avantajı ve dezavantajları nedir?

Benim için en büyük avantajı insanların hayatlarındaki risklere karşı güven verdiğimi bilmenin manevi huzuru.  Şöyle ki insanlar size güvenerek hayatlarında onlar için en önemli olan şeyleri sigortalatıyorlar, risklerini devrediyorlar. Sizinle sürekli iletişim halindeler. Birde doğru teminatlarla güzel bir poliçe yaptıysanız hasar sonrası herhangi bir mağduriyet yaşanmamışsa en büyük vizyonumuzu gerçekleştirmiş oluyoruz; MEMNUNİYET

En büyük dezavantajı ise; Pazarın büyüklüğü ve doğru yapılmayan poliçeler. Bu meslek sadece satıştan ibaret değil, kişilere zorla üç beş lira kazanacağım diye bir şey satmak. Poliçe primi 100 TL daha az olsun diye muafiyet uygulayıp, eksik teminat vermek hasar sonrasında sıkıntıya yol açıyor. Bu durumlardan dolayı yara almış sigortalıya tekrardan güven vermek, sektöre inandırmak çok zor oluyor. Türkiye’de dinamik ve mali yapısı her geçen gün büyüyen bu sektörde en güçlü olan değil değişime en hızlı adapte olabilen ayakta kalabiliyor, sektördeki her fırsat her deprem yeni bir oluşum demektir. Ve biz doğru hizmet ve teminatlar ile her branşta var olmaya çalışarak elimizdeki kartları güçlendiriyoruz.