“DAVRANIŞLARIMIZ GELECEĞE ATILAN TOHUMLARDIR” DERYA YILGIN

DERYA YILGIN

Yaşam koçu olmaya önce kendisinin koçluğunu yaparak başlamaya karar veren Derya Yılgın, yaşadığı büyük değişimin ardından insanlara da faydalı olmaya karar vermiş bir isim… Bir yaşam koçunun değişime önce kendisinden başlaması gerektiğine inanan Yılgın, “Her davranışımız gelecek için attığımız tohumlardır. En büyük değişim kendimizle başlıyor. Bende bunu insanlara aktarmak için bu yönde çalışmalara başladım” diyor.  Çoğu zaman yanlış algılandığını düşünen Derya Hanım, iyi bir yaşam koçunun aslında kimseye ne yapacağını söylemediğini, aksine doğru cevapları bulabilecekleri sorular sorarak danışanlarına farklı bir bakış açısı yarattıklarının altını çiziyor. Yaşam ve Beslenme Koçu Derya Yılgın’la başarıya giden yolu ve kendinizi nasıl yenileceğinizi konuştuk…

Derya hanım öncelikle vermiş olduğunuz röportaj için teşekkür ederiz. Sizi kısaca
tanıyabilir miyiz?
Öncelikle ben teşekkür ederim.1986 doğumluyum Akdeniz Bölgesinde bütünleşen dünyanın güzellikleriyle büyüdüm.İnsanlarının  pozitifliğini  Akdeniz kültürünün zengin ve kaliteli yemek zevkini tadarak ayrıca yapılmasını öğrenerek yaşayarak yaşatarak buralara kadar geldim.Kendimi bildim bileli çevremdeki birçok insana gerek iş hayatım gerekse özel hayatımda hep pozitif iliğimi yansıtarak güzel şeyler paylaşmayı bir değer bildim.Doğal olarak hayalim profesyonel ortamda sağlıklı ve kaliteli yemek kültürümüz ile çevremizdeki güzel insanları bir araya getirerek katma değer sağlayabilmek.Türk mutfağını ne kadar sevsemde sağlıklı beslenmeye karar verdikten sonra beslenme mi minimalleştirdim. Aktif sporu ve sağlıklı beslenmeyi hayatıma katarak tam 30 kilo verdim. Bu tarz degisikligim kendimi daha iyi hissetmeme ve kendimle daha barışık ve mutlu  bir kadın olmama yardımcı oldu.

Yeditepe Üniversitesinde eğitim aldınız. Bize bu eğitiminizden bahseder misiniz?
Icf profesyonel uzman koçluk eğitimi aldım. Bu eğitimde amaçlanan insanların hedeflerinde destek,bilgi ve motivasyon sağlamaktır. Atacağı adımları sağlamlaştırmak ve desteklemek. Hedef belirlemede yardımcı olmak. Aslında insanların psikolojik ve fiziksel anlamda yanlarında olabilmek.

Yaşam Koçu nedir anlatır mısınız?
Bir koç olarak değişim ilk Sizde başlayacak… Yaşam koçluğu aslında günümüzde çok önemli bir yere geldi ve ilerlemeye devam ediyor. Yaşam koçları olarak kimseye ne yapacağını söylemiyoruz,doğru cevapları bulabilecekleri sorular soruyoruz.Profesyonel bir yaşam koçu, hedeflerinizi gerçekleştirme yolunda rehberiniz ve yol arkadaşınızdır…Unutulmamalı ki, yaşam koçu bir psikolog, psikiyatrist ya da terapist asla değildir…Danışanıyla düzenli olarak bir araya gelir, aksiyonları gözden geçirir ve aldığı geri bildirimler neticesinde kişinin hedefe ulaşmasında yol arkadaşlığı yapar.

Peki, yaşam koçluğu nasıl yapılır?
Koçlar danışanlarıyla iş,kariyer,finans,sağlık,günlük yaşam ve ilişkiler gibi bir çok alanda çalışır. Danışmanı’nı doğru yönlendirmek çok önemli çünkü yaşam koçları olarak her konuda uzman değiliz,danışanlar kendi hayatlarına kendileri yön veriyor biz sadece onlara yeni bakış açısı getiriyoruz.Aklınızdaki seçenekleri bir arkadaşınızla eşinizle yada size yakın hissettiğiniz herhangi biriyle  de konuşabilirsiniz ancak bu çoğu zaman tek başına yeterli olmayabilir. Çevrenizdeki kişilerden  farklı olarak, koçunuz sizi anlayıp, sizin için en iyi olanı durumunuza objektif bakmaya da devam eder

Profesyonel koçluk ve diğer alanlarda sertifikalarınız var. Bu sertifikaları almak için nasıl bir çalışma gerçekleştirdiniz?
Her davranışımız gelecek için attığımız tohumlardır.. Öncelikle yaşam koçu olmaya kendimden başladım, kilolarımı verdim,hayatımı yeniden şekillendirdim,kendimi yeniden yarattım ve benim gibi kişilere ilham vermek istedim. En büyük değişim kendimizle başlıyor. Bende bunu insanlara aktarmak için bu yönde çalışmalara başladım.

Yaşam koçluğu alanında eğitim veriyor musunuz?
Tabi ki.. Fakat eğitim gibi işlemiyor daha çok yaşam tarzı diyelim. Koçlukta danışana bir şey dayatmak söz konusu değildir. Koç danışanlarını tam ve eksiksiz olarak kabul eder. Mükemmeli hiçbir zaman aramıyoruz, herkesin kendine göre bir dünya modeli var. Sadece psikolojik anlamda hastalıkları olan, ilaç tedavisine ihtiyacı olan kişilere koçluk yapamayız.

Aynı zamanda beslenme koçluğu da yapıyorsunuz…
Kötü beslenmenin sebep olduğu hastalıkların ve obezitenin artış göstermesiyle Sağlık ve Beslenme Koçlarına talepler her geçen gün artmaktadır. Beslenme
uzmanlarına ve diyetisyenlere yakın role sahip olmaları ile birlikte, sağlık sisteminde yetersiz kalınan durumlarda etkili rol oynamaktayız…Yaşam Koçluğunun bir parçası olarak beslenme koçluğu eğitimi almak gerekli olduğunu düşünmekteyim zayıflama sürecinde diyetisyen dışında disiplinli şekilde kontrol altında tutmak beslenme koçluğunun öncelik görevi arasında

Yapılan araştırmalara göre bir çok insan sağlıklı beslenmiyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Maalesef.. Eskiden bende çok fazla dikkat etmiyordum. sadece açlık duygusunu bastırmak ya da duygusal açlık dönemlerinde canının istediği şeyleri yemek içmek değildir. Biz dünyaya yemek yemek için doğmadık, yaşamak için yemek yemeliyiz. Tüketim toplamında yaşıyoruz ve çoğu insan paketli gıda ve hazır yiyeceklere yöneliyor, çünkü dikkatsiz beslenmenin daha kolay ulaşılabilir daha pratik olduğu düşünülmekte. Tüm dünya için geçerli bu aslında bize özel değil. Özellikle pandemi dönemi yaşam tarzımızı ve yeme içme alışkanlıklarımızı değiştirmek için bir fırsattır. Biz bunu avantaja çevirebiliriz. Ne yazık ki bir çoğumuz dikkatsizce kilo aldık. Aslında dönüp dolaşıp gelinen yer insanları bir bütünüyle ele almak, insanlara doğruyu öğretmek değil, doğru yön verebilmek. Biz koçlar olarak tam olarak bunu yapıyoruz.

Peki sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazları nelerdir? Sağlıklı beslenme nasıl olmalı?
Bu tamamen kişinin kendisinde bitiyor, genel olarak sağlıklı besinler tabiki var, ancak her kişiye iyi gelen yiyecek farklı olabilir. Şeker, gluten, laktoz ve karbonitratın sağlıklı beslenmede çok fazla tüketilmesi önerilmiyor fakat çoğu yiyeceğin artık alternatifi var. Çoğu insan sağlıklı yiyeceklerin lezzetli olduğunu düşünmüyor lakin tabaklarımızı lezzetlendirmek ve çeşitlendirmek bizim elimizde. Örneğin Ana öğünlerimizle tabağımızı protein, sebze grubu ve doğru bir karbonhidrat kaynaklarıyla zenginleştirebiliriz, sağlıklı yağlar ve kuru yemişleri hayatımıza eklemeliyiz. Örneğin dengeli meyve sebze tüketimi büyük ölçüde önem taşıyor. çok farklı beslenme tarzı var; ben intermittent fasting yani aralıklı oruç sistemiyle besleniyorum bana bunun iyi geldiğini düşünüyorum, herkes deneyerek, araştırarak, beslenme koçlarından yardım alarak kendi beslenme şeklini oluşturabilir.

Bir kişide beslenme programı neye göre belirleniyor?
Kişilerin hayat tarzına, kilosuna, yaşına, çalışma tarzı-, saatlerine ve birçok makroya göre değişiyor. Bizim çalışmalarımız tam bu parametreleri doğru tespit etmekle başlıyor. Sonrasında kişiye özel bir çalışma programı birlikte oluşturmaktayız. Beslenme koçu olarak tabi ki diyetisyenlerle uyumlu ve koordineli çalışmalar devam etmektedir. Biz diyetisyen değiliz ve diyet listesi oluşturmuyoruz. Ancak diyet programlarını uygulama kısmında kişi kendini bu süreç içerisinde daha motiveli hissetmesini sağlıyoruz. Biz bireylerin hayatında psikolojik ve fiziksel yol arkadaşlığı yapıyoruz.

Bunların yanında Fitness eğitmenliğinizde var. Fitness eğitmeni kime denir?
Yaşam Koçluğunun devamında aldığım bir eğitim ve gerekli olduğunu hissettim…Zayıflama sürecimde kickbox yaptım   koştum ve yürüdüm pandemi ile birlikte evde spor hayatıma devam ettim trambolin aldım sonrası ağırlıklı  hııt cardio  ve full body programlarıyla tamamladım… Fitness eğitmeni sizin spor hayatınızda ki rehberinizdir. Kişinin yaşantısına göre beslenmesini de düzenleyerek ona yol gösterir. Fiziksel ve zihinsel olarak bireyi
en iyiye ulaştırmaya çalışır. Yol haritanızı çizer ve yüksek motivasyonla sizi sonuca ulaştırır… Ben daha çok Spor Koçluğu yapmaktayım “Spor Koçu” Bireyin daha başarılı olması için neler yapması gerektiğini planlar, kişinin kör noktalarını görmesine yardımcı olur, içinde bulunduğu duygusal ya da fiziksel girdaptan çıkmasına destek olurken, bireyin gerçek potansiyeliyle buluşmasında etkin rol oynar.

Size göre fitness nedir ve ne değildir?
Bedensel ve zihinsel olarak kendini bütün, sağlıklı ve huzurlu hissetme hali. Spor hayatımda hep vardı ama beslenmeyle tamamlamayınca  çok fazla anlam ifade etmiyordu. Sporu hayatına bir şekilde dahil eden kişilerin kesinlikle daha mutlu olacağına inananlardanım. Kulaklığı tak ve çık denir ya evet bu gerçekten böyle! Sabah uyandığımda, aynaya baktığımda bedenimi incelediğimde karın kaslarımın bana göz kırpması en güzel hislerimden  biri  bunu herkesin yaşamasın isterim. Fitnessin amacı bir şeyleri geliştirmek değildir. Fitness bütünsel bir yaklaşımdır, sadece spor değildir, amaç sağlık ve yaşam kalitesini yükseltmektir. İnsanı her açıdan zirveye taşıyabilir sadece spor olarak bakmamalıyız.

Eğitim seansları ne kadar sürüyor?
Haftalık seanslar halinde başlıyoruz, kişilerin durumlarına göre şekilleniyor. saatlik seanslarla başlıyoruz. Bu görüşmeler yüzyüze, online veya telefonla gerçekleştirilmektedir. Tamamen kişinin hayatında yaşadığı olumsuzluklara bağlı olarak ilerliyoruz. Kısa sonuç aldıklarımız gibi uzun süre koçluk yaptıklarımızda oluyor. Biz danışanlarımızla birlikte hedefleri süre üzerine değil sorun odaklı birlikte bir yol haritası çiziyoruz.

Fitness yapmanın hayatımıza katkıları nelerdir?
Açıkçası hayatımızı bütünüyle değiştiriyor. Yürüyüşümüzü, duruşumuzu değiştiriyor.  Stres seviyemiz minimum düzeye iniyor. Kesinlikle kişiye öz güven katıyor ve kişinin kendisiyle barışmasını sağlıyor. Kişinin kendisini mutlu ve genç hissetmesini sağlıyor. Uykunuzun düzene  ve derin uykuya geçmenizi sağlıyor. Beslenmeyle bir arada disiplinli şekilde yürütüldüğünde hepsini daha fazla hissediyorsunuz. Başarı oranınız artıyor. Sadece fitness ve sağlıklı beslenmeyi adım atarak bunların hepsini hayatınıza dahil edebilirsiniz.Sizler kendinize en uygun olanı seçip, seçtiğiniz dala göre en fazla 40-50 dakika yapmanız vücut sağlığınız için yeterli olacaktır.

Son olarak genel anlamda neler söylemek istersiniz?
Öncelikle bu röportaj için size teşekkür ederim. Uzman bir yaşam koçu olarak aktardıklarımı kişilere kazandırmak benim için çok önemli.. Cevaplarımın çoğunu hayatımda başarmış olmak ve bunu iş haline getirmek bana çok şey kattı. insanların hayatlarına sihirli dokunuşlar yapmak beni mutlu ediyor.Dilerim danışanlarım’da benimle uzun yolculuklarında bu güzel duyguları yaşarlar…:)) İnsanlarında bu gelişimleri yaşamasını istiyorum… “İlk koçluk seansım’da  bana söylenilen cümle bende önemli bir yer etmiştir miladım oldunuz:)
Hayatta herkesin yaşadığı sorunlar farklı  iş aile aşk ve evlilik hayatları maddi manevi hiç kimse ben iyiyim diyemiyor önemli olan o kadar sıkıntının içerisinde bir nebze de olsa gülümseyebilmek iyi insan olmayı benimsemek  kırmadan incitmeden. Bırakın başkaları mükemmel olsun biz mutlu olalım… Kimse kimseyi sevmek zorunda değil fakat saygı duymak zorunda.