KOSGEB DESTEĞİ’NDEN SANAYİ BÖLGELERİNİN YEŞİL ALAN ÇALIŞMALARINA UZANAN YOL

Yeşim Altınkaya

Yeşim Altınkaya, imza attığı muhteşem bahçelerle tanınan önemli bir isim. Bundan tam 6 yıl önce KOSGEB desteği işe iş hayatına atılan Yeşim hanım, bu günlerde ise çok sayıda dev firmaların bulunduğu sanayi bölgelerinin yeşil alan çalışmaları ile birlikte aynı zamanda da villaların bahçe bakım ve düzenlemelerine imza atıyor. .

Yeşim Hanım merhaba. Kendi sektörünüzde faaliyet gösteren nadir firmalardan birisiniz. Bizlere kuruluşunuzdan ve bu süreçte ilerleyen gelişim sürecinden bahseder misiniz?

2012 yılında KOSGEB Girişimcilik Desteği ile Yeşim Peyzaj olarak firmamı kurdum. İlk işyerim Mudanya yolu üzerinde 600 m2 bir alan üzerine kuruluydu. Daha sonra buranın bana yetersiz geldiğini düşünerek şimdiki yerime yani Nilüfer Köy‘e taşındım. Burada her türlü iç mekân ve dış mekân süs bitkilerinin toptan ve perakende satışını yapmaktayız. Bunun yanında bahçe bakım ve düzenleme işleri yapmaktayız.

Bitki satışında; Her türlü yerli ve ithal dış mekan süs bitkileri, iç mekan süs bitkileri,mevsimlik çiçek ,meyve fidanları saksı çeşitleri, ithal çim tohumları,organik ve kimyasal çim gübreleri, toprak, torf vs. gibi ürünlerin satışını  yapmaktayız.

Bahçe bakımında; Bitkilerin daima sağlıklı görünmesi ve canlılığını koruması,  yapılacak bakımla bağlantılıdır. Bitkilerin sahip olduğu özellikler ve ihtiyaçları farklıdır. Bu sebeple bitkilerin bakımlarının bilinçli yapılması gerekmektedir. Unutmayın ki bitkilerinize veya çimlerinize yapacağınız yanlış uygulamalar onların ölmesine sebep olabilecektir. Sahip olduğunuz nadide bitkilerin veya çimlerin bozulmasını önlemek için mutlaka profesyonel destek almanız gerekmektedir. Budama, gübreleme,  ilaçlama, toprak ve çim havalandırma, çim biçme, bitkilerin saksı değişimleri, yabani ot temizliği gibi işlemler bitki ve çim sağlığı için oldukça önemlidir.  Bu hizmetler bitkilerin durumuna göre belli periyotlarda düzenli olarak yapılmaktadır. Bahçenin büyüklüğüne, bitkinin yoğunluğuna göre bu periyodlar günlük haftalık ya da aylık olarak belirlenip o şekilde bir çalışma yapılmaktadır. Bahçe düzenlemede; Peyzaj proje ve uygulamaları, rulo çim uygulamaları, otomatik sulama sistemleri, toprak temini ve serimi, mevsimlik çiçek dikimi, kaya bahçeleri, dekoratif taşlar vs gibi uygulamalar yapıyoruz.

Peyzaj işi bu güne kadar hep etrafı yeşillendirmek olarak bilinirdi. Peki, siz yaptığınız işi nasıl yorumlarsınız?

Şehirleşmenin artması ile birlikte, etrafımız beton yapılarla doluyor. Hal böyle olunca insanlar nefes alacak bahçelere ve parklara giderek, kendilerini rahat hissedebiliyorlar. Apartmanların, sitelerin, fabrikaların ve parkların bahçeleri, hayat kurtarıyor adeta. Peyzaj, bahçenizin sürekli ve düzenli olarak bakımının yapılması ve güzelleştirilmesi faaliyetidir. Bahçeye dikilen yeni çiçek ve ağaçlar, dalların budanması, çimlerin biçilmesi ve bahçenin süslenmesini kapsayan tüm süreçler, peyzaja giriyor. Sıfırdan bir bahçe oluşturma ve bahçenin sonuna kadar bakımlarının düzenli yapılması da, peyzaj kapsamında yer alıyor.

Bahçenizin kalitesini korumak ve daha da güzelleştirmek, tamamen uzmanlık alanı gerektiriyor. Gerek sitelerde, gerek apartmanlarda, gerekse bahçeli evlerde oturanların istekleri, bahçelerinin güzel ve bakımlı olmasıdır. Bahçeler, insanları dinlendiren huzur ortamlarıdır. İnsanların fiziksel ve duygusal olarak kendilerini iyi hissedecekleri, yaşadıkları yada herhangi  bir şekilde zaman geçirdikleri mekana karşı duydukları ilgiyi arttırıcı görsel kalitede ve ekolojik özelliklere öncelik veren düzenlemeler esas alıyoruz. Bu yüzden yaşayan, kendini yenileyen, dikkat çekici ve aynı zamanda sadeliğini koruyan peyzaj alanları yapmaya çalışıyoruz.

Hangi alanlarda hizmetler veriyorsunuz?

Yeşim Peyzaj olarak site villa ve fabrika bahçelerinin bakım ve düzenleme işlerini yapıyoruz. Ağırlıklı olarak sanayi bölgeleriyle çalışıyoruz. Demirtaş Organize Sanayi, Nilüfer Organize Sanayi, ve Hasanağa Organize Sanayi bölgelerinin yeşil alan bakımlarını yapmaktayız. Bunun dışında yine bu sanayi bölgelerindeki fabrikaların ve villaların bahçe bakımlarını ve düzenlemelerini yapmaktayız

Peyzaj tasarımına geçmeden önce nelerden ilham alıyorsunuz?

Yeşim Peyzaj olarak bizler günümüzde artan betonlaşmaya karşı daha yeşil daha temiz alanlar ortaya çıkarmak ve gelecek nesillere daha yeşil ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için çevreye zarar vermeden, doğal yapıyı bozmadan yeşili ve doğayı seven müşterilerimizin tercihlerine göre düzenlemeler yapıp kaliteli ürünlerle yeşil bir çevre oluşturmak hedefiyle yola çıktık. Her yeni projemizde da bu hedeflerimizi uygulamaya çalışıyoruz.

En çok hangi bitkilerle çalışmayı seviyorsunuz?

Çiçek açan ve kokulu bitkileri daha çok seviyorum. Bunları uygulamalarda kullandığım zaman bahçede ayrı bir hava oluyor. Özellikle farklı mevsimlerde açan bitkileri birlikte kullanmayı seviyorum. Böylelikle bahçe her mevsim çiçekli görünüyor.

Firmanızda bulunan bitkileri nereden temin ediyorsunuz?

Fidanlığımızda her türlü iç ve dış mekân bitkileri mevcuttur. Bunlardan bir kısmını kendimiz üretiyoruz. Bir kısmını farklı şehirlerden, üreticilerden temin ediyoruz. Bir kısmını da ithal getirtiyoruz.

Firmanızdaki bitkilerin bakımını nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Fidanlığımızdaki bitkilere sulama, yabani ot alma, gübreleme ve ilaçlama yapıyoruz.

Sulama genelde sabah ve akşam saatlerinde yapılmaktadır. Sulamalar, yabancı otların gelişimini teşvik ettiği için dönem dönem ot alma işlemini gerçekleştirmekteyiz. Yine periyodik olarak hastalık ve zararlılara karşı ilaçlama ve dönemlerinde gübreleme yapmaktayız.

Size göre iyi bir bahçe tasarımının sırrı nedir? Nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

– Peyzaj tasarımında güneş ve gölge alanlar, bina girişi, varsa yol, gizlenmesini istediğimiz kötü görüntüler vs. belirtilmelidir.

– İlk yapılması gereken istenmeyen görüntü ya da gürültü gelen bölümlerin perdelenmesidir. Bahçenin o yöndeki sınırına bitki perdesi oluşturabiliriz. Bunun için boylu ve sık yapraklı, her dem yeşil bitkiler seçilmelidir.

– Bahçe sınırına doğru büyük bitkiler binaya yaklaştıkça daha alçak bitkilerin seçilmesi gerekmektedir.

– Bahçenin ana çerçevesini çizdikten sonra bahçe içi bitki seçimine başlanabilir.

– Bahçe düzenlenirken estetik kuralları geçerli olacaktır. Bunlar; orantı, uyum, simetri, denge ve tarzdır. Bitkilerin rast gele fırlatıldığı bir mekân olmaktan çok, birbirine uyan, benzer tarzda malzemelerin seçilmesi ile ve bu malzemelerin de bahçenin ve binanın mimari tarzıyla uyumlu olması ve uygun yerde kullanılması ile mümkündür.

– Toprak yapısı kötü ise üst toprak değiştirilmelidir.

Önce büyük ağaçlar, sonra çalılar ve yer örtücüler ile çiçekler dikilmeli en son çim ekimi yapılmalıdır.

– Bitkiyi tanımak önemlidir. Dikilen bitki çok küçük olabilir. Fakat bitki yıldan yıla değişir. Bitkiyi dikerken büyüdüğünde alacağı şekil ve boy dikkate alınmalıdır.

Tüm bunlar düşünülürken bitki seçiminde onların iklim ve toprak istekleri, güneş istekleri göz önünde bulundurulmalıdır

Yaz aylarının son günlerini yaşıyoruz. Sonbahar mevsimine girerken bahçelerde sonbahar bakımında neler yapılmalıdır.

Sonbahar bakımını aylara bölecek olursak ;
Eylül ayı bakımları

Çim alanların sonbahar bakımı, bu ayda başlanacak.

Hastalık veya başka nedenlerle bozulan yerlerin ekme yoluyla tamamlanması yapılacak.

Yaz boyunca uzun kesilen çimler bu aydan itibaren kısa tutularak
biçilecek.

Solucanlar bu ayda aktif duruma geçerler.

Çim kökleri için tehlike oluştururlar.

Bu tür zararlılar için zirai mücadele yapılacak.

Ekim ayı bakımları

Ekim ayı itibariyle bahçelerde yoğun olarak yaprak dökülmeleri başlar.

Dökülen yaprakların çim alanlar üzerinden toplanması gerekecek.

Temizlenmediği takdirde böcek ve solucan probleminin artmasına neden olur.

Çimlere kış gübresi atmak için uygun zamandır.

Kış gübresi, kış mevsimi boyunca potasyum ihtiyacını karşılayarak soğuktan ve dondan etkilenmelerini önler.

Çim alanların düzenli biçme işlemi sona erer.

Bahar ayında bahçelere dikilen mevsimlik çiçekler,(eğer dikileceklerse) bozulmaya başlayacağından onların toplanıp temizlenmesi yerlerinin hazırlanması gerekir.

Kış mevsimi boyunca çiçek açan mevsimlik çiçekler ( hercai menekşeler, çuhalar,
kış nergisleri, vs.) ve soğanlı bitkiler ekilebilir.

Kasım ayı bakımları

Kasım ayı boyunca  alanlarda yapılacak işler; dökülen yaprakların temizliği eğer böcek solucan gibi zararlılar görülüyorsa onların ilaçlanarak uzaklaştırılacak. Kasım ayının ikinci yarısından itibaren, bahçe içerisinde yeri değiştirilmek istenen bitkiler, söküm tekniğine uygun bir şekilde sökülerek istenilen yere dikilebilir. Bitkilere yanmış, elenmiş gübre takviyesi yapılarak kış aylarının etkilerinden korunmalıdırlar.

Şu anda çalıştığınız projelerden bahseder misiniz?

Mevsim olarak en yoğun dönemimiz ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.bu dönemlerde çim ekimi ,bitki dikimi ve mevsimlik çiçek dikimi daha çok olmaktadır.yaz aylarında genelde bahçe  bakımları devam etmektedir.Bahçe bakımında müşterilerimizle yıllık sözleşme yapıldığı için yılın her mevsimi bahçe bakım işimiz devam etmektedir..bahçenin büyüklüğü ve bitki yoğunluğuna göre haftalık periyodlar şeklinde bakım işlerini gerçekleştiriyoruz. Bahçe düzenleme işinde ise şuanda biri tamamlanmak üzere toplam 4  projemiz bulunmaktadır. Bunlardan 3’ü fabrika projesi biri ise konut projesi.

Diğer ülkelere göre değerlendirecek olursak Türkiye’de Süs bitkileri yetiştiriciliği ne durumdadır?

Son yıllarda ülkemizde gerek resmi kuruluşların gerekse özel kuruluşların yeşil alan tesisine yönelik çalışma eğilimleri oldukça yüksek seviyelere ulaşmış, dolayısıyla bu tip eğilimlerin artması, özellikle dış mekân süs bitkilerine yoğun bir talebin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dış mekan süs bitkilerinin üretim alanları en fazla Marmara Bölgesinde, İstanbul, Yalova, Kocaeli ve Bursa civarında yoğunlaşmıştır. Dış mekan süs bitkileri yetiştiriciliği için ülkemizin ekolojik koşulları çok uygun olmasına karşın, üretim tekniklerinin yetersiz, işletme sermayelerinin sınırlı oluşunun özellikle büyük fidan üretimini ve dolayısıyla ihracatı sınırlandırmaktadır. Başta İtalya olmak üzere Hollanda ve Almanya’dan dış mekan süs bitkileri ithalatı yapmaktayız. son yıllarda Sakarya başta olmak üzere bazı şehirlerde dış mekan süs bitkileri yetiştiriciliğine yönelik ciddi yatırımlar yapılmaya başlanmıştır.

Sektörde kısa vadede ve uzun vadede hedefleriniz nelerdir?

Ürün ve hizmet kalitemizi sürekli geliştirerek müşteri talep ve beklentilerini en üst seviyede karşılamak, Güçlü bir iletişim ile müşteri sadakatini sağlamak, yeni ve farklı bahçe düzenlemeleriyle alanında hep ‘en iyi’ olmak. İşin devamlılığını sağlayıp işi yürütebilmek

Çevrede benzer olarak iş yapan sayılı işletmelerden biri olmak. Sadece yaşadığımız şehirden degil başka şehirlerden de müşterilerin gelmesini sağlamak.

Sektörünüzün sorunları ve çözüm önerileriniz hakkında genel bir değerlendirme yapar mısınız? 

Burada betonun sıkıntılarını ortadan kaldıran, çevreyi güzelleştiren ve koruyan firmalara büyük iş düşmektedir. Süs bitkileri üretimi ve tüketimini arttırmalıyız  saksı ve bitkilerin standartlarının belirlenmesi ve sektörü ileri taşıyacak, ihtiyaçlara cevap verebilecek mezatların oluşturulması gerektiğini düşünmekteyim. Süs bitkilerine yönelik toptan ve perakende satış yerlerinin arttırılması gerekiyor. Böylelikle, satışlar ve dolayısıyla üretim artacaktır. Yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranının, sektöre büyük yük getirdiğini düşünmekteyim bu yüzden oranın yüzde 8’e düşürülmesinden yanayım. Sektörde kalifiye eleman açığı bulunması nedeniyle, bahçıvan ve benzeri eleman yetiştirilmesi için eğitimler düzenlenmesi gerekmektedir. Yine sektörde faaliyet gösteren firmaların ürettikleri ve sattıkları ürünlerin çalışanları tarafından tam olarak bilinmemesi nedeniyle olumsuzluklar yaşanmaktadır. Önlem olarak üniversitelerin ilgili bölümlerinin uygulama ağırlıklı eğitim vermeleri gerekmektedir.