TUĞBA BERİN “Kaban Ve Mont’da Yepyeni Bir Tarz”

Deri ve kürk tasarımlarıyla Berinza markasını Türkiye sınırlarının dışına taşıyan Tuğba Berin, şıklığı lüksle harmanlıyor. Berin, kadınlar için pırlanta ne ise deri ve kürkün de aynı anlamı taşıdığını söylüyor.

Mesleğinde geride bıraktığı 20 yıl boyunca deri ve kürk tasarımcılığı konusunda Türkiye’nin en tanınmış isimlerinden biri haline gelen Tuğba Berin, kariyer yolculuğuna kendi markası olan Berinza ile devam ediyor. Şık deri ve kürk tasarımları Türkiye’de cemiyet yaşamının tanınmış isimleri ve ünlü sanatçılar kadar Ruslar ve Araplar başta olmak üzere bir çok bir çok ülkede de popüler hale gelen Berin, başarı hikayesini Belle Mag okurlarıyla paylaştı. Derinin modasının dünyada hiçbir zaman geçmediğini belirten Berin, kürkün ise kadınların gözünde pırlanta kadar değerli olduğunu düşünüyor.

Tuğba Hanım, röportajımıza başlarken sizi yakından tanımayanlar için kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarım bölümü mezunuyum. 2002 yılından bu yana yaklaşık 20 yıldır deri sektörünün içindeyim. Tasarımcı olarak başladım ve daha sonra da kendi markamı kurdum. 2012 yılında Fashion Week organizasyonuna katıldım. Normalde imalatçı ve toptancı bir firmayız. 2015 yılından bu yana Abdi İpekçi mağazamızda perakende hizmeti veriyoruz.

Kendi markanız olan Berinza’yı kurmaya nasıl karar verdiniz. Tasarım yolculuğunuz nasıl başladı?

Tasarım yolculuğu aslında okul ile başladı. Çünkü her şeyin temelinin eğitim olduğunu düşündüğüm için Üniversite’de tasarım okudum. Bunun yanında Milano ve Londra’da staj dönemlerim oldu.

Türkiye’de çok sayıda başarılı moda tasarımcısı var. Ancak deri tasarımı alanında pek öne çıkan isim göremiyoruz. Bunun sebebi nedir?

Bence bunun sebebi deri başka bir materyal. Yaşayan bir dokusu var ve asla kumaş gibi düşünmemek, önce, materyali tanımak lazım. Benim şansım da Üniversiteyi 3’üncülük ile bitirdiğim için o zaman çok önde gelen bir deri firmasına tasarımcı olarak işe başladım. Sektörün en iyi firması olması dolayısıyla çok şeyler öğrendim. Yani işin aslı materyali tanıdım. Bu da benim için çok büyük şanstı tasarım bilmeniz. Eğer deriyi tanımıyorsanız çok işinize yaramaz. Çünkü deri kesinlikle kumaş gibi değil.

Deri ve kürk tasarımların geçmiş yıllara oranla kaybettiği popülerliği geri kazanmaya başladığını söyleyebilir miyiz?

Derinin modası aslında hiçbir zaman geçmez. Çünkü ruhu olan bir materyal. Ülkemizde çok çok popüler olmamasının aslında sebeplerinden biri, ülkemizin Akdeniz iklimi olması. Rusya’da çok popüler olmasının sebeplerinden biri de iklim ve soğuk olması ile ilgili. Aslında özellikle kürk bence pırlanta gibi ve kürk sevmeyen az kadın olduğunu düşünüyorum.

Tasarımlarınız Türkiye’de cemiyet hayatının tanınmış isimlerinin yanı sıra ünlü sanatçılardan da büyük ilgi ve talep görüyor. Markanıza müdavim ünlü isimler arasında kimler var?

Türkiye’de olduğu kadar markamızın yurt dışında da cemiyet ve sanat camiasında bir sürü müdavimi var.

Markanız yurtiçi kadar artık yurtdışında da tanınıyor. Hangi ülkelerde varsınız?

İkliminden dolayı Rusya ilk sırada tabii. Ardından Arap ülkeleri diyebilirim. Tabi sıcakta nasıl kullanıyorlar diye düşünebilirsiniz. Avrupa’ya seyahatlerinde giyiyorlar. Ülke olarak Rusya, Azerbaycan, Kuveyt, Beyrut, Dubai ve Riyad diyebiliriz.

Deri ve kürk tasarımlarında 2022 trendlerinden bahseder misiniz?

Bu sene 2022 yılında yurt dışından Alcontra adında yeni bir kumaş getirdik. Şu an Alcontra Avrupa’da dünya markasının kullandığı bir kumaş. Her zaman savunduğum önce tasarım değil tabi bu benim için. Önce materyal. Materyal lüks ve ulaşılması güç olmalı, farklı olmalı sonra tasarım. Yani 2022 bizim için en büyük yenilik Alcontra oldu. Renklerde ise pastelin tüm tonlarını kullandık. Çünkü ben Alcontra’da bağıran renkleri sevmedim. Bu kumaşın ruhuna sakinlik daha uygun olduğu için böyle bir tercihte bulundum.

Mesleğinizden biraz da size dönersek, cemiyet hayatında özellikle sosyal projelerde ön plana çıkıyorsunuz. Bu bakımdan yakın zamanda içinde yer alacağınız yeni projeler var mı?

Tabi ki yer alıyorum. Bundan dolayı da büyük mutluluk duyuyorum. Yakın zamanda yapmayı düşündüğüm proje çalışmalarım var. Tam netleştiğinde paylaşacağım.